Kresz, chestionare DRPCIV magyar nyelven

SOFŐRISKOLÁK DIÁKJAI

chestionare-auto-home-edition20-2014-266xSofőriskolába iratkoztál? Feltételezzük, hogy hajtási jogosítványt szeretnél. Magyar nyelven, elsőre? A legkomplexebb program, teljes tananyag, a rendőrség DRPCIV kérdéseivel, frissítve 2021!

SOFŐRISKOLÁK - TITKÁRSÁG

program-de-secretariat-proform-v12cover3d Független oktató vagy? Sofőriskolád van? A papírtologatásnak vége! Használd másra a szabadidődet! ProformV1.2 frissítve az OMT 75/2014 szerint!

SOFŐRISKOLÁK

chestionare-auto-pro-100cover640x4804Didaktikai szoftware sofőriskoláknak.

Az egyetlen, ARR által is jóváhagyott kétnyelvű program ( magyar és román nyelven).

Tíz tipp, hogy ne verjenek át a szervízben

Készült: 2015. január 11. vasárnap

Soha nem kedvtelésből visszük autónkat szerelőhöz, hacsak nem barátunk a szakember. Előbbi esetre van néhány jótanácsunk.

Szerviztulajdonosok, szerelők és főállású sofőrök segítségével készítette el a capital.ro azt a listát, amit ha betartunk, az autó fenntartása és javítása kevésbé lehet stresszes, és persze költséges.

autoaszerelo autoszerviz autojavitas hasznalt autoalkatreszek

A legfrissebb statisztikák szerint Románia útjain több mint hatmillió autó közlekedik, így több millió is a szervizekben köt ki, legyen szó időszakos revízióról, vagy több ezer lejes javításról. Nem nehéz kiszámolni, hogy az autószerelő műhelyek éves árbevétele több milliárdnyi. Ezért az összegért majdnem 10 ezer bejegyzett szerviz verseng.

Amikor ilyen nagy a konkurencia, nem meglepő, hogy néhány cég nem túl etikus módszerekhez folyamodik a kuncsaftkör odacsábításáért, esetleg megtartásáért.

Nézz utána, nem bánod utána

Ionuț A. egy Ilfov megyei autószerelő műhely tulajdonosa azt a tanácsot adja a sofőröknek, hogy dokumentálódjanak, mielőtt szervizbe készülnek.

„Nagy segítségedre lehet az internet. Bármilyen plusz információ az autó problémájával kapcsolatban egy nagy átveréstől menthet meg" – vallja a tulajdonos.

Azt is hozzáteszi, hogy nem árt, sőt jól jön egy kis piackutatás, mielőtt kiválasztod az autódat meggyógyító vállalatot. „Még akkor is, ha egy szerviz előtt, az út szélén kaptál defektet, érdemes a konkurenciához, vagy az ismerősöknek telefonálni. Megeshet, hogy még akkor is olcsóbb lesz a javítás, ha vontatót hívsz és máshová mész" – mondja Ionuț.

Lenyomják a torkodon

Akkor sem árt óvatosnak lenned, ha úgy véled, megtaláltad a megfelelő autószerelő műhelyt, amely jó árakkal dolgozik és az ismerősöd ajánlotta.

Cristi, a bukaresti szerelő azt mondja, hogy például az ő főnöke kötelezi őket, hogy meggyőzzék a klienseket a teljesen felesleges javítások szükségességéről.

„Ha a fékpofák nem használtak, vagy az olajszint teljesen rendben van, még akkor is azt mondjuk, hogy ki kell cserélni. A kliensek több mint fele bedől ennek" – meséli a szerelő.

Cristi szerint nagyon sok esetben, főleg a hozzá nem értő autótulajdonosoknak, kiszámlázzák az el nem végzett szolgáltatásokat is.

„Vannak például olyan alkatrészek, amelyeket nem kell leszerelni bizonyos javításoknál, de a szervizlapon feltüntetik, hogy azokat leszedték, majd visszaszerelték. Ugyancsak így járnak el bizonyos alkatrészekkel, kiegészítőkkel, vagy fogyóárukkal, amelyeket nem is használtak valójában. Csak azért, hogy lecsípjenek az autótulajdonosoktól néhány lejt, vagy esetenként néhány száz lejt" – teszi hozzá a szakember.

Drágák az alkatrészek, ha helyben veszed

Több sofőr az eredeti alkatrészeket, olajokat, fogyóárukat részesíti előnyben, ezek drágábbak, de elméletileg jobbak is, mint az utángyártottak. Sokan azonban nem tudják, hogy ezeket az eredeti cuccokat nem csak a szervizek üzleteiben lehet megvásárolni, hanem máshol is, adott esetben 20-30 százalékkal olcsóbban.

Ugyanez a helyzet az utángyártott alkatrészeknél is, nagyon sokszor az autószerelő műhelyek jóval drágábban számlázzák ki ezeket, mint amennyiért a beszállító. Nem beszélve arról, hogy a beszállító sem mindig a legolcsóbb a piacon.

„Megtaláltam ugyanazt az alkatrészt féláron egy online üzletben. A műhelyben közölték, hogy megvehetem én, de akkor 25 százalékkal nő a szervizdíj. Itt a bizonyíték, hogy innen is jelentőset nyernek" – érvelt egy marosvásárhelyi sofőr, aki évente több mint hatszor keresi fel az autószerelő műhelyeket.

Szökjön a szemed a motorházba

Teljesen mindegy, hogy honnan vásárolták az autóalkatrészeket, a lényeg, hogy bizonyosodjunk meg arról, valóban beszerelték, kicserélték azokat.

„Néha nagyon egyszerű erre rájönni. Elég, ha felemeljük a motorháztetőt, és máris feltűnik az új alkatrész. Viszont, nagyon sok esetben nem szembeötlő, így azt javasolom az autótulajdonosoknak, hogy kérjék a régi alkatrészt és az új csomagolását. Ez sem száz százalékosan csalásbiztos" – mondja Ionuț, a szerviztulajdonos.

Egy másik módja annak, hogy ezt a csalást kivédjük, ha a szerelés, javítás, cserélés időszakára ott tartózkodunk a műhelyben. A jelenlegi törvénykezés kötelezi a szerviztulajdonosokat, hogy megadják a lehetőséget a sofőröknek, hogy ott tartózkodjanak, vagy kamerák segítségével végigkövethessék a szerelést.

Az utolsó két szabály arra vonatkozik, hogy mi történik a szervizelés után. Az autótulajdonosoknak joguk van kérni, hogy helyben kipróbálják az autót, hogy láthassák, megszűnt a probléma. És nem utolsó sorban kérni kell a kifizetett pénzösszeg után a számlát. Nem csak azért, mert így szól a törvény, de azért is, mert ennek alapjángaranciát kérhetünk az elvégzett szolgáltatásért, alkatrészért.

„Sajnos nem mindig kértem számlát, és volt, hogy ki kellett csengetni 500 lejt egy olyan kapcsolószekrényért, amit azelőtt nem javítottak meg megfelelően. A szervizben azt mondták, hogy semmivel sem tudom bizonyítani, hogy ők végezték az előző javítást" – mondja egy bukaresti sofőr, Daniel.

Szerviz tízparancsolat:

1. Dokumentálódj az autó problémájáról, mielőtt szervizbe viszed.

2. Végezz piackutatást a javítás előtt.

3. Utasítsd vissza a felesleges „beavatkozásokat".

4. Figyelj a kiszámlázott, de el nem végzett javításra, cserére, szervizelésre.

5. Esetenként az eredeti alkatrészek olcsóbbak a nem márkaszervizekben.

6. Az utángyártott alkatrészek is olcsóbbak lehetnek máshol, mint az autószerelőnél.

7. Bizonyosodj meg arról, hogy valóban kicserélték az alkatrészeket.

8. Felügyeld, amennyire lehet a munkálatokat.

9. Kérd, hogy próbálják ki az autódat.

10. Kérj számlát, mert ezzel garanciát is kapsz.

 

 

Forrás: uh.ro/capital.ro

Találatok: 8001